oostenrijk_vlag

Oostenrijk
Afstand van Amersfoort naar: Wenen, 1104km Salzburg, 926km Graz, 1101km Klagenfurt, 885km Innsbruck, 946km Informatie over honden: Neem altijd een muilkort mee, dat is verplicht (in ieder geval in al het openbaar vervoer) Je hoeft deze niet (altijd) te dragen maar je moet hem wel kunnen laten zien als daarom word naar gevraagd. Kleine honden kun je ook evt in een reistas meenemen.. dan hoef  je ook geen muilkorf om te doen.

Voor toeristisch en zakelijk verkeer is het op de Oostenrijkse snelwegen verplicht om een Autobahnvignet te hebben.
Dit vignet is verkrijgbaar in Oostenrijk bij alle snelweggrensovergangen en in Nederland bij de ANWB.
vignet-oostenrijk
Kosten voor zo’n vignet is voor 10 dagen met de auto door Oostenrijk zo rond de 8 euro. Voor 2 maanden 22,50 en voor een heel jaar rond de 73 euro. Als u dat vignet heeft plakt u hem onderaan op u voorruit van de auto.

Verkeersregels

Voorrang
Bij een vermindering van het aantal rijstroken waar 2 files zich in één enkle file moeten voegen, mag beurtelings een voertuig uit de ene file en een voertuig uit de andere file doorrijden. (zogenaamde “ritssluitingsysteem”) Op kruispunten geregeld door verkeerslichten moeten de automobilisten voorrang verlenen aan de fietsers die afdraaien. Een voertuig van de urgentiediensten (politie, brandweer, enz.) heeft altijd voorrang. Inhalen Het is verboden een schoolbus in te halen (voorzien van een gele plaat) wanneer hij stilstaat om kinderen te laten in- of uitstappen en hij zijn gele pinklichten laat werken. Bij het inhalen van een stilstaande tram moet stapvoets gereden worden en moet een zijdelingse ruimte van minstens 1,50 meter vrij gelaten worden. Op een overweg is elk inhalen verboden, evenals het rechtsomkeer maken; bovendien is het ook verboden een voertuig met meer dan twee wielen in te halen op minder dan 80 meter vóór de overweg, evenals onmiddellijk er na.

Kruisen Wanneer op een bergweg twee voertuigen elkaar niet kunnen kruisen, moeten ze beide stoppen; achteruit rijden is dan verplicht voor degene die dit manoeuver het gemakkelijkst kan uitvoeren (afhankelijk van het type voertuig en van de situatie).

Geluidshoorn Het gebruik van de geluidshoorn is verboden in Wenen en in de nabijheid van ziekenhuizen.

Snelheidsbeperkingen
binnen de bebouwde kom : 50km/u (te Graz geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u, behalve wanneer anders is aangeduid).
buiten de bebouwde kom: Op autosnelwegen (minimum snelheid 60km/u) Op andere wegen Personenwagens en kampeerauto’s tot 3,5T 130 km/u (1) 100 km/u Personenwagens die een aanhangwagen of caravan trekken van max. 750 kg 100 km/u 100 km/u Personenwagens met aanhangwagen of caravan van meer dan 750 kg : Indien het gewicht van de aanhangwagen niet meer bedraagt dan dat van het trekkend voertuig, en het maximaal gewicht van beide samen niet meer dan 3,5T bedraagt: 100 km/u 80 km/u Anders: 70 km/u 60 km/u Kampeerauto’s van meer dan 3,5T – 80 km/u 70 km/u (1) 110 km/u ‘s nachts tussen 22:00 en 5:00 op de volgende autosnelwegen: A10 (Tauern),        A13 (Brenner), A14 (Rheintal). (2) 60 km/u op de meeste wegen in Tirol. Wanneer een voertuig een ander sleept mag het niet meer dan 40 km/u rijden; voertuigen die een toelating hebben om in een woonerf te rijden (“Wohnstrasse”)  mogen er niet sneller dan 5km/u rijden.

Autostop
Autostop is verboden op de autosnelwegen, maar ook op wegen met 2 x 2 rijstroken. In Oberösterreich, in Steiermark , in Vorarlberg en in Burgenland is het liften verboden voor personen van minder dan 16 jaar.

Signalisatie Een groen knipperlicht betekent dat het rode licht zal verschijnen; voertuigen die er dichtbij zijn mogen doorrijden; de andere moeten zich klaar maken om te stoppen. Een oranje knipperlicht dat samen met een rood licht brandt betekent dat het groene licht zal verschijnen. Van bovenaf de volgorde, Omleidingsborden, Openbare verlichting werkt niet gedurende de hele nacht, weg zonder voorrang, voorrangsweg,  doodlopende weg..
oostenrijk_signalisatie_tcm95-21771

Stilstaan en parkeren
Stilstaan is toegelaten voor inrijden evenals op rijstroken voor bussen en trams, op voorwaarde dat de chauffeur aan het stuur blijft om de doorgang vrij te maken wanneer dit nodig is. Op plaatsen waar het parkeren verboden is door een verkeersbord, mogen voertuigen stilstaan gedurende 10 minuten of voor het laden van het voertuig. Een zigzaglijn betekent dat het parkeren verboden is. In de meeste Oostenrijkse steden is het parkeren betalend (parkeermeters, vooraf gekochte parkeerbiljetten) Blauwe lijnen en verkeersborden duiden een blauwe zone aan waar de parkeertijd beperkt is (de parkeerschijf kan gratis bekomen worden in de tabakswinkeltjes). Een niet-aangekoppelde caravan mag niet geparkeerd blijven staan op een openbare parking.

Overnachten in een voertuig
Om de bestuurder de mogelijkheid te geven uit te rusten na een lang traject, wordt doorgaans toegelaten één enkele nacht door te brengen in een kampeerauto die correct geparkeerd staat op de openbare weg of op een autosnelwegparking (maar het is wel verboden tafels, stoelen, enz. rond het voertuig uit te stallen). Lichten Vanaf 1 januari 2008 is het niet meer verplicht om overdag met de lichten aan te rijden. Het gebruik van mistlichten is enkel toegelaten ingeval van regen, van sneeuw of mist wanneer de zichtbaarheid minder is dan 50 m.

Veiligheidsgordels en kinderzitjes

Een kind van minder dan 14 jaar en kleiner dan 1,50 meter moet, vooraan zowel als achteraan, geplaatst worden in een speciaal kinderzitje ofwel beveiligd worden door middel van een gordel die aangepast is aan zijn gestalte. Een kind van minder dan 14 jaar maar groter dan 1,50 meter moet de gewone veiligheidsgordel dragen, maar omgekeerd moet iemand van meer dan 14 jaar die kleiner is dan 1,50 meter gebruik maken van een gordel die aan zijn gestalte is aangepast.

Gevaarsdriehoek
Bij immobilisatie van een voertuig op een weg buiten de bebouwde kom (pech, ongeval, noodweer, plaats met slechte zichtbaarheid), moet de gevaarsdriehoek geplaatst worden op een voldoende afstand achter het voertuig.

Veiligheidsvestje
De bestuurder van een voertuig met 2 of meer assen moet in het bezit zijn van een reflecterend veiligheidsvestje. Hij/zij moet het aandoen wanneer hij/zij buiten de bebouwde kom uit zijn voertuig moet stappen op een autosnelweg of een express-weg, b.v. bij pech of ongeval, of om de gevaarsdriehoek te plaatsen.. Het vestje moet geel, oranje of rood fluorescerend zijn en overeenstemmen met de Europese norm EN471.

Informatie over honden
Neem altijd voor grote honden muilkorf mee, dat is verplicht (in ieder geval in al het openbaar vervoer) Je hoeft deze niet (altijd) te dragen maar je moet hem wel kunnen laten zien als daarom word naar gevraagd. Kleine honden kun je ook evt in een reistas meenemen, dan hoef je ook geen muilkorf om te doen. 

Website’s over Oostenrijk
Alpelino