Ik heb van te voren op het internet informatie verzameld en natuurlijk even opgezocht of ik in Noorwegen ook edelstenen en mineralen kon vinden. Onze vakantie was er niet op gerichtom continu te gaan zoeken. Maar het was voor mij persoonlijk leuk om te weten dat ik misschien wat edelstenen of mineralen zou kunnen vinden.
Afgelopen zomer zijn wij voor het eerst op vakantie geweest naar Noorwegen. Geweldig land, met gezellige vriendelijke bewoners, fantastische natuur, bergen, rivieren, watervallen, gletsjers en mooie dieren en zo kan ik nog even door gaan.
We zijn in 3 weken tijd toch in best veel provincie’s van Noorwegen geweest.
De reis begon in Noorwegen vanaf Oslo naar Trondheim, vandaar naar links naar Kristiansand. Daar heb ik aan de kust tussen de rotsen een mooie bergkristal edelsteen gevonden. Van Kristiansund langs de toeristische trekpleisters.
Bij de Briksalgletser geen edelstenen of mineralen gevonden en op het kiezelstrandje bij het Sognefjord vlakbij het plaatsje Vik heb ik de kleine mooie gekleurde stenen gevonden. Die een geweldige mooie kleur hebben zodra ze in aanraking komen met water. Geen idee overigens of het edelstenen zijn of gewoon kiezelstenen? Maar mooi zijn ze wel en daarom heb ik ze meegenomen. Bij het beroemde Preikestolen heb ik een “gewone steen” meegenomen. Verder hebben we samen een paar uur gegraven, gebeiteld in de 4 groeves in Evje bij de Mineralsti. Dat was de enige dag waar we zelf uitgebreid hebben gezocht.
Hieronder zie je linksboven aan de foto van alles wat ik in totaal heb gevonden in Noorwegen. Op kleur uitgesorteerd, daarnaast een foto van een paar van mijn favoriete stenen. Klik op de foto voor een uitvergroting.
We zijn echt fanatiek wezen zoeken, mijn partner wist niet echt waar hij naar moest zoeken omdat het niet echt zijn ding was. Maar met wat aanwijzingen van mij heeft hij toch een ‘ader’ gevonden en daar was ik erg blij mee!
[mappress mapid=”56″]
Bij de Mineralsti in Evje krijg je tegen betaling toegang tot de 5 groeves, Landsverk 1, 2, 3 en 4 en ook nog de Gudmuns groeve en je kan er eventueel ook gereedschap huren. Hieronder zie je de Lansverken mijnen van Evje afgebeeld, ook de Gudmuns groeve is afgebeeld.
In totaal zijn er 55 verschillende edelstenen en mineralen gevonden en het merendeel hebben ze gevonden in Landsverk I. Ze hebben daar ontzettend grote hoeveelheden kwarts-kristallen, veldspaat gevonden en ook met regelmaat fluoriet, pyriet, stilbiet, calciet, stilpnomelaan en amazoniet en nog vele anderen soorten gevonden. Klik op deze link voor meer afbeeldingen van gevonden edelstenen en mineralen.
Voor aan bij de ingang van Mineralsti heb je de gelegenheid om op een veilige manier grote stenen kapot te slaan in de hoop dat daar wat binnenin verborgen zit. Dat is naast de groeve Landsverk I. Waar het best gevaarlijk was en niets meer te vinden was naar ons inzien.
Nog steeds kan je er mooie edelstenen vinden zeggen ze in de toeristen folders, maar ik vindt zelf dat dat niet meer zo is, je krijgt door die folders veel hoop terwijl er eigenlijk weinig meer is. Want ook wij zijn op zoek geweest naar aders van edelsteen soorten in de lagen rotsen en in het zand zelf hebben we gezocht. Maar eigenlijk is grotendeels al wel leeg gehaald door iedereen die daar ooit naar toe is geweest.
Er lag wel enorm veel bergkristal maar daar raak je ook best snel op uitgekeken. Wat ik zelf persoonlijk interessant vond was de omgeving van de groeves, de informatie bordjes met afbeelding van vroeger en informatie zoals het er vroeger aan toe ging. Het oude vervallen huisje midden in het bos, stukken oud ijzer en materialen van hutjes en spullen om mee te graven en zoeken naar edelstenen en mineralen in de groeves, mijnen bij Evje Mineralsti. In de winkel bij Mineralsti (die op bepaalde tijden open is) kan je diverse edelsteen soorten kopen.
Ten zuiden van Evje ligt Hornes en daar heb je een Mineral Park.
Het park is gevestigd in een historisch intererresant mineraal gebied.
De collectie stenen en mineralen die zijn gevonden in Noorwegen en natuurlijk in de omgeving van Evje en Iveland worden tentoongesteld in vitrines die in de wanden van mijngangen zijn uitgehouwd. Kortom je bent ondergronds het allemaal aan het beleven. De lokale pioniers Olaus Thortveit (links) en Olav Landsverk (rechts) hebben veel bijgedragen aan het museum.
Veelal door hun enthousiasme voor het verzamelen van mineralen.
Ook is er informatie over het tweetal te vinden.
Ook in de gemeente Iveland kan je op veel plekken tegen betaling in groeves gaan zoeken naar edelstenen en mineralen.
Op deze Noorse website staat veel informatie beschreven over de omgeving van Evje en Iveland, met diverse afbeeldingen van wat er in het verleden zoal gevonden is. Met google/chrome kan je de website makkelijk laten verlaten.
Er zijn in deze gemeente veel groeves en ik ga ze niet allemaal opnoemen omdat dan dit bericht te lang word, hieronder een paar foto’s van de Steli groeve in Iveland. Klik op de foto voor een uitvergroting.
Verder zijn er nog meer plaatsen in Noorwegen waar je edelstenen en mineralen kan zoeken. Maar hier ga ik een volgende keer wat meer over vertellen.