Tijdens het schrijven van een vorige bericht, ´Inzicht krijgen in jezelf` stuitte ik op twee verschillende woordkeuzes die ik wilde gebruiken. Het woord “gevoel” en “intuïtie”, daarom heb ik het artikel “inzicht krijgen in jezelf” ervoor gekozen om het woord “gevoel” te gebruiken. Doordat dit woord het beste bij het geschreven artikel past.

Intuïtie houdt in dat je al een bepaald gevoel hebt over de uitkomst van een beslissing zonder er eerst lang over na te moeten denken. Je intuïtie is als het ware de stem van je onderbewuste die we met onze andere zintuigen niet kunnen waarnemen. En met ons verstand niet kunnen verklaren. Intuïtie staat voor gevoel én logica, dit wil niet zeggen dat je gevoelens niet belangrijk zijn. Die moet je zeker altijd serieus nemen!

In plaats van intuïtie kan je ook zeggen, onderbuikgevoel, zesde zintuig of ik had een ingeving.

Wat is het derde oog?

Mijn vertaling voor mezelf is meestal, ik kijk met mijn derde oog 👁. Derde oog staat ook wel bekend als het 6e chakra de voorhoofdchakra. Maar waarom word het “het derde oog” genoemd? Het derde oog laat ons dingen zien zonder zintuigelijke waarneming, het is onze toegangspoort voor spiritueel bewustzijn. Eenvoudig samengevat is intuïtie dus de manier waarop je onderbewuste ik boodschappen doorgeeft aan je bewuste, denkende ik. Dat onderbewustzijn is het deel van je hersenen dat zo ongeveer alles opneemt wat je fysiek waarneemt met je zintuigen. Dus wat je voelt, hoort, ziet, proeft, droomt, je herinneringen, verhalen en ervaringen uit het verleden. Je onderbewuste filtert, weegt, combineert en vergelijkt. Er zit zoveel informatie verborgen in je onderbewustzijn, wat niet in woorden is uit te drukken. Boodschappen krijg je daarom ook vaak door via wegen die onverwacht en indirect zijn. Krijg je ineens een tinteling of een buikgevoel? Dat is vaak je intuïtie die je iets wil laten weten. Maar ook een spontane ingeving kan een vorm van intuïtie zijn.

Is het verstandig om altijd je intuïtie te volgen?

Als je kijkt naar je intuïtie helpt deze je bij het maken van keuzes en alles word meegewogen. Ook de dingen waarvan je vanuit verstand kunt zeggen dat het niet meer relevant is. Denk bijvoorbeeld aan negatieve ervaringen die je vroeger hebt meegemaakt, of angsten waarvan je weet dat ze niet realistisch zijn. Ook heb je misschien af en toe een stemmetje in je hoofd die je onzeker maakt. Dat is allemaal intuïtief, daar hoef je zeker niet naar te luisteren.
Daarom hebben we intuïtie en gevoel en kunnen we beslissingen nemen vanuit ons hart én hoofd.

Intuïti is een spiritueel vermogen.

Intuïti is innerlijk weten. Je kent het gevoel vast wel, dat je weet dat iets goed zit maar dat je niet goed kunt verklaren waar dat gevoel dan vandaan komt. Ieder mens heeft een intuïtie en als je de moeite neemt om er naar te luisteren, dan zul je zien dat je veel meer weet, diep van binnen, dan je in eerste instantie zou denken.
Intuïtie neem je onmiddellijk waar via je zintuigen door te zien, horen, ruiken en voelen.
Bovendien is intuïtie een sterke doch rustgevende kracht die niet alleen handig is maar ook je groei en innerlijke ontwikkeling stimuleert.

Hoe kun je je intuïtie verbeteren?

Je kunt je intuïtie niet dwingen, het is een spontane innerlijke impuls, deze komt vanzelf op wanneer je geest rustig is. Ons intuïtieve vermogen laat zien dat alles tot op een bepaald niveau met energetisch elkaar verbonden is.
Ze is verbonden met de hoogst ontwikkelde universele kracht en ze heeft altijd het beste met jou en met alle betrokken partijen voor. Soms word ook wel beschreven dat er een engel op je schouder is.
We weten meer dan we beseffen. En we kunnen meer betekenen voor onszelf en en anderen dan we ons vaak realiseren. Dus door steeds meer op je intuïtie te vertrouwen zul je zien dat je ook steeds meer intuïtieve waarnemingen krijgt. Als je veel aan meditatie doet kan je je intuïtie meer gaan ontwikkelen.
Hieronder nog wat tips:

  • Geef aandacht aan elk gevoel:
    Neem gedachten die zomaar bij je opkomen serieus. Schrijf ze op, zodat je er later nog eens rustig over kunt nadenken en terugkijken op hoe je te werk bent gegaan en daarvan kunt leren.
    Wanneer je de de confrontatie met jezelf bent aangegaan voel je misschien wel emoties die je heel lang hebt weggestopt. Je bent op een moment in je leven gekomen dat je deze gevoelens niet meer kunt verstoppen voor jezelf. Wees niet bang voor de tranen, ze zorgen voor een uitlaatklep, iedereen heeft dat nodig. Merk je weerstand? Zie jezelf voor je als de kleine jij en geef jezelf troost en aandacht, zoals je dat ook zou doen bij een kind dat verdrietig is.
    Net zoals een klein kind, heb ook jij recht op emoties, aandacht en troost.
    Probeer wel naar het heden te kijken en het verleden achter je te laten… Het verleden heeft immers al plaatsgevonden, daar is niks meer aan te veranderen.
  • De zin ‘ergens een nachtje over slapen’ werkt écht. Neem bij ingewikkelde kwesties alle informatie door, schrijf al je afwegingen op en ga slapen – neem de volgende ochtend de beslissing die het beste voelt voor jouw.
  • Neem bij belangrijke beslissingen een time out om je onderbewustzijn zijn werk te laten doen.
    Check af en toe: wat is je gevoel, en waar komt het uit voort?
  • Wees gespitst op tekens en symbolen in je omgeving.
    Wat valt je op en wat zegt dat over jou of over waar je je mee bezig houdt?
  • Voed je onbewuste:
    Gebruik je zintuigen, lees verhalen, luister naar muziek, schilder, knutsel, maak een collage met knipsels uit tijdschriften. Droom. Dagdroom. Fantaseer.. Doe wat je op dat moment het liefste wilt doen…
  • Ontspan.
    Als je dichter bij je zelf bent gekomen ervaar je meer rust, je weet steeds beter wat je wel wilt en wat niet! Hierdoor maak je steeds betere keuzes. Je wordt misschien nog wel bestookt door gedachtes, maar je kunt nu kiezen met je gevoel in plaats van je gedachten. Nog een tip, stel je onbewuste een vraag en ga iets anders doen – wandelen, tuinieren, sporten – en kijk wat er bij je bovenkomt.
  • Durf alleen te zijn en je eigen beslissingen te nemen.
    Je intuïtie is een hoogstpersoonlijk, neem de ruimte er naar te luisteren en heb de moed er naar te handelen.

Met deze stappen maak je een heel goed begin om te leren leven vanuit je gevoel. Zodra je leert om je intuïtie te ontwikkelen en te volgen, ervaar je al snel dat je je beter voelt en merk je hoe het is om jezelf te zijn. Om gelukkig te zijn. Blijf dus altijd luisteren naar je lichaam, zodat je in contact bent met jezelf en je de persoon bent die je écht wilt zijn.

Intuïtie en hooggevoelig als kracht

Mensen die hooggevoelig zijn hebben van zichzelf een sterk ontwikkelde intuïtie.
Hooggevoelig wordt ook wel Hoogsensitief genoemd, de afkorting die ik veel gebruik is HSP en staat voor High Sensitive Person. Hsp is een gave als je leert hoe je er mee om kunt gaan, als je je ontwikkelt van klacht naar kracht.
Uit eigen ervaring weet ik dat dat niet altijd erg gemakkelijk is, veelal word iemand met Hsp overspoeld door prikkels van buitenaf. Omdat het zenuwstelsel als het waren altijd op scherp staat. Lichamelijk, mentaal en emotioneel ervaar je alles veel intenser en kan je snel overprikkeld raken. Prikkels en indrukken lopen dan dwars door elkaar heen, met als gevolg een vol hoofd. Waardoor je als gevolg weinig tot geen intuïtieve waarnemingen meer zult hebben.
Daarom is het belangrijk of af en toe een stapje terug te doen en rust te nemen. En om daarnaast ook een onderscheid te leren maken tussen ondermijnde negatieve gedachtes en je intuïtie.

Spiritueel ontwaken..

Op spiritueel gebied (alles wat de geest-ziel betreft) is er nog veel te ontdekken..
Je innerlijk meer ervaren door bewuster te leven – maar in contact met de buitenwereld.


  • Het één bestaat niet zonder het ander..
  • Toeval bestaat niet..
  • Het gebeurt niet zomaar, maar met een reden..
  • Niet zo maar komen er mensen op je levenspad..
  • Karma..
  • Dejavu’s..
  • Dromen die opeens uitkomen..
  • Numerologie…
  • Krachten voelen van edelstenen en mineralen..

Wil je een hier over mee praten of heb je nog wat feedback, druk hieronder dan op “comments”
Hier kan je een reactie achterlaten of mijn artikel beoordelen.